duminică

21 aprilie, 2024

24 aprilie, 2017

Candidatul pro-European, de centru, Emmanuel Macron, și candidatul anti-migrație, de extremă-dreaptă, Marine Le Pen, încep asaltul final asupra Președinției Franței, după ce votul anti-establishment a scos din cursă formațiunile politice tradiționale.

Macron a primit 8,4 milioane de voturi (23,75%) și Le Pen 7,6 milioane (21,53%)- cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de candidatul Frontului Național.

Turul al 2-lea al alegerilor prezidențiale din 7 mai va fi marcat, scrie presa franceză, de adânci diviziuni ale unei țări furioase din cauza calității clasei politice, a șomajului și a incertitudinilor economice.


După decizia Marii Britanii de a părăsi UE și după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, alegerile prezidențiale din Franța sunt ultimele alegeri în care establishmentul politic este  zguduit prin eliminarea figurilor care au crezut că  politica poate fi ”business as usual”.

Rezultatele primei runde a alegerilor prezidențiale din Franța sunt istorice- este pentru prima oară după al doilea Război mondial când nici stânga tradițională, nici dreapta nu se califică în turul 2.

În mod firesc, atenția se îndreaptă spre viitorul imediat.

Săptămâna aceasta

Cei doi rămași în cursă, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, își reiau campania electorală, urmând să se concentreze pe atragerea indecișilor și pe capitalizarea susținerilor oferite de candidații ieșiți din cursa electorală.


Rezultatele oficiale înregistrate în primul tur vor fi anunțate miercuri- o simplă formalitate.

Luni, 1 mai

Luni, 1 mai, promite să fie o zi foarte im portantă pentru candidați, în care toate formațiunile spectrului politic vor organiza mitinguri și demonstrații. Marșuri de amploare în zeci de localități sunt organizate și de sindicate, iar Frontul Național va marca ziua comemorând în Paris simbolul adoptat de formațiune Ioana D Arc

Miercuri, 3 mai

Cei doi candidați se vor confrunta într-o dezbatere televizată. În trecut, aceste dezbateri nu au influențat major opiniile electoratului.

Vineri, 5 mai

Campania electorală și publicarea de sondaje se opresc, potrivit legii, la miezul nopții. Urmează o zi de liniște.

Duminică, 7 mai

Centrele de votare se deschin la ora 8 dimineața și se închid la ora 20. Câștigătorul va fi anunțat în câteva ore, dar ceremonia de depunere a jurământului este organizată după câteva zile după alegeri.

Duminică, 11 iunie

Alegerile prezidențiale sunt urmate de alegeri parlamentare, care vor influența masiv realizările noului președinte. În 2012, socialiștii lui Hollande au câștigat 280 de fotolii parlamentare, ratând de puțin majoritatea în Assemblée Nationale, formată din 577 de membri.

Agenda prezidențială

Noul președinte- al treilea în Franța în ultimii 10 ani, are în față poate cea mai predictibilă agendă. Pe primul loc se va plasa securitatea Franței și încercările de a stopa asaltul atacurilor teroriste care au făcut 230 de victime în ultimele 18 luni.

Starea economiei vine foarte aproape pe locul secund- cifrele privind primul semestru al anului 2017 sunt așteptate puțin înaintea datei la care se organizează turul 2, iar previziunile sunt că aceste cifre vor arăta o însănătoșire modestă a economiei Franței. Semnificativ, datele economice par să nu influențeze rata șomajului, care se încăpățânează să rămână peste 10%.

Noul președinte al Franței va fi una dintre figurile care pot influența negocierile Brexit și va avea un rol esențial în rafinarea relațiilor cu Germania pentru a impune acest tandem drept ”inimă” a Uniunii Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: