vineri

19 aprilie, 2024

11 decembrie, 2016

alegeri-parlamentare-2016Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineața, la 08.00, ora României.

Peste 18 milioane de alegători cu drept de vot se află pe listele din cele 43 de circumscripții:

  • 41 de circumscripții în județene
  •  o circumscripție în municipiul București
  • o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.În circumscripţia electorală 43 vor fi aleşi 2 senatori şi 4 deputaţi.

Vor fi aleși 448 de senatori și deputați:

  • în viitorul Parlament vor exista 308 deputaţi şi 134 de senatori
  • norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori
  • norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori. Candidează 6.477 de politicieni, pe listele partidelor sau ca independenți, dintre care 4.251 de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi 2.226 pentru Senat. 

La aceste alegeri s-a revenit la votul pe listă și se poate vota doar la secția la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul alegătorii sau, în cazul în care alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Românii din diaspora sunt așteptați la urne duminică în cele 417 secții de votare organizate în străinătate.

O premieră în procesul electoral la aceste alegeri este că cetățenii aflați în afara țării au putut vota prin corespondență. Un număr de 4.561 de români din diaspora au votat prin corespondență, dintr-un total de 8.889 de cetățeni români înscriși în Registrul Electronic.

UPDATE: Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, după anunţarea rezultatelor exit poll-urilor, că el a pierdut ocazia de a fi prim-ministru din cauza scorului slab al PNL care va face ca, cel mai probabil, PSD şi ALDE să guverneze. Băsescu a precizat că PMP va face cea mai dură opoziţie pe care au avut-o vreodată social-democraţii.


Băsescu a spus că partidul său va lupta împotriva PSD din opoziţia. ”Va avea PSD cea mai dură opoziţie pe care a avut-o vreodată. Fac un apel la reprezentanţii PMP în secţiile de votare să rămână vigilenţi până la numărătoarea voturilor pentru că, din cartea lui Mitrea, ştim ce face PSD la numărătoare”.

UPDATE: Președintele USR, Nicușor Dan, afirmă că formațiunea pe care o reprezintă a înregistrat „o victorie incredibilă” la alegerile parlamentare, având în vedere că este un partid înființat în urmă cu 6 luni.

„Este o victorie incredibilă pentru un partid care a luat naștere în urmă cu doar 6 luni. (…)

Reprezentanții noștri în Parlament au datoria să își țină promisiunile din campanie, iar noi, ca partid, să continuăm să creștem pe aceleași coordonate: integritate și competență”, a scris Nicușor Dan, duminică seară, pe Facebook.

UPDATE: Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul Dacian Cioloș – prim-ministru este unul care încă se joacă, arătând că liberalii vor realiza duminică noaptea o numărătoare paralelă.

„Proiectul Dacian Cioloș — prim-ministru este un proiect care încă se joacă”, a spus Gorghiu, la sediul PNL, după anunțarea primelor exit-poll-uri.

Ea a refuzat mai multe comentatarii, spunând că va oferii alte declarații după aflarea rezultatelor finale.

UPDATE: Liviu Dragnea, întrebat dacă va fi premier: „Voi ține cont de votul românilor, Constituție și programul de guvernare. Eu nu am de gând să-mi bat joc de votul de azi, n-am de gând să le fac cadou unor persoane și instituții.”

UPDATE: Declarația liderului PSD, partidul câștigător:

Dacă exit-poll-urile se vor confirma, votul de azi arată o opțiune clară a românilor și cred că pentru nimeni nu mai există nicio îndoială cu privire la câștigătorul alegerilor. (…)

Astăzi, cetățenii au votat pentru creșterea economică, pentru mai mulți bani în buzunarele lor, pentru taxe și impozite mici, sprijin pentru oamenii de afaceri, pentru ca tineri să aibă locuri de muncă bine plătite, pentru readucerea la viață a satului românesc și pentru a ne hrăni din ceea ce produce pământul nostru.

Votul de astăzi ne arată că românii vor să se simtă acasă, în țara lor, și eu vreau ca România să fie o casă bună pentru toți românii”, a declarat Dragnea, la sediul PSD din Băneasa.

UPDATE: Exit-poll de la închiderea urnelor (pe rezultatele de la ora 20.00)

PSD a obținut la Camera Deputaților 45,8% din voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică și 45,9% la Senat, în timp ce PNL a obținut la Camera Deputaților 20,8%, iar la Senat 20,7%, potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de Institutul Român Pentru Evaluare și Strategie – IRES, la comanda Digi 24.

Partidul Social Democrat a obținut, la Senat, 45,2% din voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică, PNL – 21,8%, iar USR – 8,9%, potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL, la comanda PSNews și Antena 3.

UPDATE: Prezența la vot finală, la ora 21.00 a fost de 39,48 %, sub cea din 2012 (41,72%).

UPDATE. Prezența la urne pe țară la alegerile parlamentare a fost, duminică, până la ora 18,00, de 34,39%, conform site-ului oficial al Biroului Electoral Central. În diaspora, până la aceeași oră au votat 81.900 de persoane.

UPDATE: Prezența la urne a fost, duminică, până la ora 17,00, de 30,75%, conform site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

Potrivit BEC, în Capitală au votat 31,16% dintre alegători.

În diaspora au votat, până la aceeași oră, aproape 73.000 de persoane.

UPDATE: Prezență destul de mică, la ora 15: 23,65% din alegători, adică 4.313.564 de persoane votaseră până la această oră.

Capitala se apropie de 25%.

Se constată însă un trend mai bun în urban și mai slab, în rural, în județele cu multă populație în rural, comparativ cu 2012.

Teleormanul, de exemplu, chiar dacă rămâne pe primul loc în ceea ce privește participarea, are acum un procent de 28,60% prezență, la ora 15.00, pe când în 2012 avea, la ora 14.00, aproape 30% participare.

Majoritatea județelor în care se votează tradițional majoritar cu PSD și care erau campioane la prezență până acum înregistrează scoruri reduse față de 2012 –  Olt, Gorj și Mehedinți.
De cealaltă parte, Clujul, care avea doar 14,86% în 2012, ora 14.00, acum, la ora 15.00 are deja 22,65%.
În județul Timiș, cu prezență de numai 12,30% (ora 14.00, în 2012), acum, până la ora 15.00 votaseră aproape 20% din alegători.

UPDATE: Participare de 20,29%, la ora 14.00. Este un procent similar parlamentarelor din 2012 (20,56% în urmă cu 4 ani), când prezența finală a fost 41,72%.

Capitala continuă să se plaseze peste media națională – 21,18% din alegătorii de pe listele de aici au votat deja.

Cele mai mari prezențe

Teleorman – 24.82 %

Olt – 24,78%

Cele mai mici prezențe:

Maramureș – 15.47 %

Bistrița-Năsăud – 16.46 %

Timiș – 16.50 %

UPDATE: La ora 13.20, participarea la nivel național era de 17,73%, cu 18,31% în Capitală.

Teleorman și Olt au depășit pragul de 20%: 22,14%, respectiv 21,87%.

Cele mai slabe procente ale prezenței: Maramureș- 13,12% și Bistrița-Năsăud – 13,72%

UPDATE: Ministerul de Interne anunță un număr mic de incidente:

  • La numărul unic de urgență 112 a fost primită o sesizare potrivit căreia membrul unei comisii de vot din județul Dâmbovița fotografiază persoanele care își exercită dreptul la vot în momentul în care acestea ies din secția de votare. În caz se fac cercetări
  • În Teleorman a fost sesizat Inspectoratul de Poliție Județean cu privire la faptul că președintele unei secții de votare s-ar afla sub influența băuturilor alcoolice. Procesul electoral în secție se desfășoară fără probleme.
  • O persoană s-a prezentat la o secție de votare din Capitală și a încercat să voteze fără a avea acest drept. În cauză se efectuează cercetări.
  • Polițiștii din Timiș efectuează cercetări după ce o femeie a încercat să voteze cu o carte de identitate anulată. În urma verificărilor, s-a constatat că deținea asupra ei alte două cărți de identitate: una valabilă și una anulată.
  • În județul Iași, localitatea Voinești, președintele secției de votare a sesizat faptul că o femeie, membru al comisiei de vot, a încercat să voteze și pentru soțul ei care nu era prezent. Biroul Electoral Județean a sesizat IPJ Iași, care a demarat cercetările în cauză.
  • Președintele unei secții de vot din București a sesizat Poliția, după ce a constatat lipsa unui buletin de vot, în momentul desigilării sacilor cu buletine de vot. Cercetările sunt continuate pentru clarificarea situației, fără să fie afectat procesul de vot.
  • În București o persoană a primit două buletine de vot pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Persoana respectivă a introdus în urnă toate cele trei buletine de vot primite, iar în cauză se fac cercetări.
  • În județul Hunedoara duminică dimineața au fost înlocuite două ștampile de control după ce una dintre ele a fost aruncată din greșeală în foc, iar cealaltă a fost pierdută.
  • Într-o secție de votare din localitatea buzoiană Poșta Câlnău cele cinci ștampile cu mențiunea Votat au fost aruncate accidental în foc. Procesul electoral a fost reluat după înlocuirea ștampilelor.
  • În județul Prahova, polițiștii au deschis o anchetă, după ce președintele unei secții de votare din Ploiești a sesizat dispariția unei ștampile cu mențiunea Votat.
  • Se fac verificări și cu privire la un cetățean din Sibiu care ar fi votat la o secție din municipiu, cu toate că nu avea domiciliul sau reședința în Sibiu.
  • Un caz similar și în localitatea Apoldu, din același județ, unde o persoană a încercat să voteze, deși nu avea reședința în județul Sibiu.

UPDATE: Prezența din București se situează peste media națională: de 15,53%, comparativ cu 15,27%, la ora 12.30.

UPDATE: Au votat, până la ora 12.00, 2.290.242 persoane, adică 12,63% din alegători.

Cea mai ridicată prezenţă se păstrează în judeţele Teleorman – 17,49%, Olt – 16,84% şi Dolj -15,64%.

Cea mai scăzută participare se înregistrează în Maramureş – 8,21%, Bistriţa – Năsăud – 8,24% şi Timiş – 9,48%.

Printre incidentele raportate:

  • Un operator IT de la o secție din Galați și-a spart capul în timp ce a alunecat și a căzut în Baie, iar locțiilor președintelui unei secții de votare din Bacău a făcut o criză de epilepsie și a fost transportat de urgență la spital.
  • De asemenea, poliția investighează dispariția unei ștampile de vot dintr-o secţie de votare din Ploieşti.

UPDATE: Prezență de 8,62% la ora 11.00. Au votat 1.573.095 de persoane.

Cele mai ridicate procente: Teleorman – 12,57% și Olt – 12,05.

În diaspora au votat până la ora 11,00 peste 16.500 de persoane.

În Capitală  au votat deja 8,13% din alegătorii de pe liste.

Cea mai scăzută prezenţă este în judeţele Bistriţa – Năsăud – 5,64%, Maramureş – 5,75% şi Sibiu – 6,26%.

În cifre absolute, în București au votat aproximativ același număr de persoane (144.279) ca în primele 3 județe cu cele mai mari prezențe, la un loc: Teleorman (40.693 alegători – 12,95%), Olt (46.612 – 12,43%) și Dolj (65.653 -11,36%).

Distanța dintre urban și rural crește la peste 200.000 de voturi în favoarea orașelor.

UPDATE: Până la ora 10.50 s-au înregistrat puține incidente.

Poliţia face verificări după ce într-o secţie de votare din localitatea buzoiană Poşta Câlnău cele cinci ştampile cu menţiunea „VOTAT” au fost aruncate pe foc de către membrii comisiei, în timp ce făceau curățenie.

Procesul de vot nu a fost afectat, fiind aduse ştampile de la alte secţii, scrie News.ro.

UPDATE: Prezență de 7,39% la nivel național și un scor deosebit de bun în București – 6,90%, la ora 10.40.

Participare bună și în alte câteva județe cu populație mare și orașe mari, de exemplu în Constanța – 9,06% și Prahova – 7,70%.

Timiș, Cluj și Sibiu au procente mici – 5,54%, 5,73%, respectiv 5,56%.

Conduce în continuare Teleormanul, cu 11,34%. Est singurul județ care a depășit până la 10.40  nivel de 10% prezență.

UPDATE 8: Prezența remarcabilă în urban, care a depășit participarea din rural.

La ora 10.25, prezența urcase deja la 6,53% din total, cu 1.193.438 de persoane care au votat, majoritatea în urban:

prezenta-urban-local-10

Cea mai mare participare, în județul Teleorman – 9,85%

Reamintim că anul acesta, în premieră, prezența se actualizează online în timp real, pe site-ul BEC (AICI).

UPDATE 7: Alegerile sunt monitorizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) cu ajutorul a 19.000 de tablete care pot detecta orice tentativă de vot multiplu şi vor filma numărătoarea voturilor începând cu ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare.

Tabletele sunt dotate cu două camere de filmat, una pentru scanarea cărţilor de identitate ale alegătorilor şi alta pentru secţia de votare.

Filmările de la numărătoarea voturilor nu vor fi urmărite propriu-zis, ci pentru orice modificare a stării tabletei, precum întreruperea filmării, sistemul de monitorizare al STS va fi alertat prin intermediul aplicaţiilor, care afişează în timp real chiar şi starea bateriei fiecărei tablete.

La predarea tabletei de către operator se va semna un proces verbal conform căruia dispozitivul conţine filmarea cu numărătoarea voturilor. Aplicaţia de monitorizare este făcută în aşa fel încât operatorul să nu poată şterge fişierele.

Toate datele vor fi transmise printr-o reţea criptată, privată a statului şi nu prin internet, pentru a se evita un posibil atac cibernetic.

UPDATE 6: Prezența la ora 10.00 a fost de 5,27%, mult mai mare decât 4,52% la alegerile parlamentare din 2012.

Bucureștiul înregistrează și el o depășire a participării din urmă cu 4 ani: 4,72% preznță până la ora 10.00, comparativ cu 3,90%, în 2012.

În cifre absolute, situația este chiar mai bună, comparativ cu 2012,  întrucât raportarea se face la un număr total de 18,93 milioane de alegători, față de 18,32 milioane.

Creșterea provine dintr-o premieră:în liste au fost introduși și aproximativ 600.000 de persoane cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Dar, prezența este și acum sub procentele obișnuite de participare de la locale, așa cum se întâmplă în mod obișnuit. La localele din această vară, prezența de la ora 10.00 era de 7,93%.

UPDATE 5: A votat și președintele PSD, Liviu Dragnea, care a declarat la ieşirea de la urne că a votat pentru „o guvernare competentă şi responsabilă”:

„Azi am votat pentru creşterea economică, pentru locuri de muncă, pentru mai mulţi bani în buzunarele românilor”, a afirmat liderul PSD.

UPDATE 4: Prezenţa la voat până la ora 9,00 a fost de 2,58%, conform site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

În Capitală au votat 2,14% dintre alegători.

În mediul urban, au votat 54,36% alegători, iar în mediul rural – 45,64%.

Procentele cele mai mari s-au înregistrat în judeţele din sud, care au populație mai mică:

  • Teleorman – 4,05%
  • Olt – 4,03%
  • Dâmboviţa – 3,85%
  • Giurgiu – 3,51%
  • Călăraşi – 3,48%,
  • Dolj – 3,41%,
  • Constanţa – 3,33%,
  • Buzău – 3,22%.

Cea mai redusă participare la vot a fost înregistrată în judeţele: Maramureş – 1,66%, Sibiu – 1,78%, Bistriţa-Năsăud – 1,78%, Cluj – 1,95%, Timiş – 1,95%.

Prezență mai bună decât în anii precedenți și în Capitală:

  • sectorul 1 –  2,35% din totalul alegătorilor înscrişi în liste
  • sectorul 2 – 2,22%
  • sectorul 3 – 1,98%,
  • sectorul 4 – 2,23%,
  • sectorul 5 – 2,04%
  • sectorul 6 – 2,27%.

UPDATE 3: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a votat la alegerile parlamentare pentru o Românie prosperă şi puternică şi a reiterat apelul către români de a merge la vot.

iohannis-vot

„Personal, am votat pentru o Românie prosperă şi puternică”, a spus şeful statului, duminică, la secţia de votare de la Liceul „Jean Monnet”.

Şeful statului i-a îndemnat pe români să meargă la vot:

„Este o zi importantă astăzi, ziua votului, votăm pentru Parlamentul României, un vot care decide ce se întâmplă în România în următorii patru ani. Eu vă invit pe toţi să mergeţi la vot”, a mai spus președintele Iohannis.

UPDATE 2: Peste 7.400 de deţinuţi cu drept de vot, din cele 45 de pnitenciare, şi-au exprimat intenţia de a vota, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

  • în România sunt 27.486 de persoane private de libertate
  • dintre acestea, 10.189 au dreptul să voteze
  • 7.432 şi-au exprimat intenţia de a vota

UPDATE 1: Prezenţa la urne la alegerile parlamentare a fost, duminică, până la ora 8.00, de 1,0840%, conform site-ului Biroului Electoral Central (BEC).

În Capitală au votat 0,86% dintre alegători.

Procentele cele mai mari s-au înregistrat în judeţele: Dâmboviţa – 1,7200%, Teleorman – 1,6000%, Gorj – 1,5100%, Giurgiu – 1,5400%, Vâlcea – 1,4500% şi Ilfov – 1,4500%.

Cea mai redusă participare la vot a fost înregistrată în judeţele: Sibiu – 0,8800%, Maramureş – 0,9100%, Bistriţa-Năsăud – 0,9100%, Timiş – 0,9400%, Cluj – 0,9600%, Covasna – 0,9700%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: