vineri

29 martie, 2024

9 ianuarie, 2013

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a suspendat şedinţa de plen de miercuri,din lipsă de cvorum, pe fondul unor divergenţe în care două ONG-uri de magistraţi şi câteva instanţe din ţară au cerut revocarea membrilor CSM din funcţii.

Membrii CSM care au boicotat şedinţa de miercuri sunt preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, procurorul general interimar al României, Daniel Morar, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Au lipsit și Alexandru Şerban şi Horaţius Dumbravă, aceștia fiind în concediu de odihnă.

Reprezentanţii unuia dintre ONG-urile magistraţilor, Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), au solicitat demisia de onoare a membrilor CSM.


AMR susţine că, dacă membrii CSM nu demisionează, instanţele din ţară vor declanşa procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.

Asociaţia a invocat ”lipsa de transparenţă şi coeziune” în interiorul Consiliului.

Pe de altă parte, un alt ONG, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), a cerut amânarea alegerii vicepreşedintelui CSM, în condiţiile în care faţă de actualii candidaţi, judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ, ar fi început Adunările Generale ale Judecătorilor de revocare din funcţia de membri ai CSM.

În context, Mădălina Afrăsinei, reprezentantă a UNJR, a criticat mandatul încheiat de Alina Ghica şi Oana Schmidt-Hăineală, care au fost preşedinte, respectv vicepreşednte ai CSM.


”Mai rău de atât nu crede că se poate, au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului. Mă îndoiesc că vor putea în acest an”, a susţinut judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti.

Danileţ şi Ghica: Cererile de revocare din CSM nu au temei

Fosta preşedintă a CSM, Alina Ghica, ce candidează pentru vicepreşedinţia Consiliului, a arătat miercuri că în susţinerea cererii de revocare a ei din CSM nu a fost invocat niciunul dintre cazurile prevăzute de lege în acest sens.

”În condiţiile în care se ajunge la o asemenea concluzie, voi respecta deciziile adunărilor generale”, a precizat ea.

La rândul lui, celălalt candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, Cristi Dănileţ, a spus că el şi-a îndeplinit în mod transparent atribuţiunile ca ca membru al Consilului.

„Dacă noi am depinde de voinţa colegilor pe votul exprimat, ar însemna să nu mai fim independenţi. În ceea ce mă priveşte, eu am spus public cum am votat săptămâna trecută, nu regret sub nicio formă votul acordat şi chiar astăzi am întocmit un raport de activitate pe ultimul an, pe care l-am trimis către toate instanţele. Este vorba de judecătoriile pe care le reprezint, şi colegii vor analiza activitatea mea în CSM, dacă a fost corespunzătoare sau nu”, a spus Danileţ.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au convocat pentru joi Adunarea Generală pentru a discuta despre revocarea Alinei Ghica din funcţia de membru al CSM.

În schimb, Judecătoria Râmnicu -Vâlcea a declanşat deja de luni procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM. Colegii vâlceni ai lui Danileţ l-au acuzat pe acesta că şi-ar fi exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, din cauză că a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.

Săptămâna trecută, procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fst aleasă preşedinte al CSM, însă alegerea vicepreşedintelui a fost amânată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: