miercuri

27 martie, 2024

25 august, 2011

Eventualele alegeri comasate parlamentare şi locale vor putea avea loc doar la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie 2012, potrivit actualelor prevederi constituţionale, a explicat, miercuri, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleţ, citat de Mediafax.

”Dacă se doreşte ca ambele tipuri de alegeri să aibă loc simultan, având în vedere Constituţia, nu se poate face decât la data la care pot fi organizate alegerile parlamentare, sfârşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie”, a spus Muhuleţ.

De asemenea, comasarea alegerilor se poate face pe baza unui proiect de cod electoral pe care AEP l-a propus deja, partidelor.


”Lucrurile trebuie să fie armonizate, dar, dacă te apuci să armonizezi două legi doar pentru anul 2012, mai bine se face una nouă de la un cap la coadă. Avem un proiect de Cod care este deja făcut şi se poate discuta pe marginea lui. Acolo sunt prevederi care armonizează toate tipurile de alegeri şi referendumurile – varianta pe care noi am înaintat-o partidelor politice parlamentare şi am prezentat-o opiniei publice”, a mai spus magistratul.

Majoritatea liderilor politici vrea comasarea

PDL a lansat în discuţie posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă şi forţele politice de opoziţie s-au arătat de acord cu această variantă.

  • Victor Ponta (preşedintele PSD, copreşedinte USL): Noi ne dorim alegeri cât mai repede, alegeri care să nu poată fi fraudate, pentru a îndepărta cât mai rapid un regim care a făcut numai rău României”.
  • Crin Antonescu (preşdintele PNL, copreşedinte USL): ”Cu cât mai repede avem alegeri de orice fel, cu atât mai bine. Câştigăm câteva luni pentru ţară îndepărtând mai repede această putere. Spre deosebire de alţii, nu am deloc sentimentul că organizarea simultană a alegerilor va fi o dramă pentru USL şi sunt sigur că nu va fi nici mare afacere pentru PDL. Nu trebuie să scăpăm din atenţie o problemă de fond: trebuie să definim foarte clar ce este Parlamentul, care este rolul lui, ce este parlamentarul şi să îi ajutăm pe oameni să înţeleagă diferenţa atunci când aleg un primar şi când aleg un parlamentar” (Mediafax).
  • Kelemen Hunor (preşedintele UDMR): ”În ceea ce priveşte comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, trebuie să ne gândim şi la o economie de bani. Din acest punct de vedere, eu cred că toată lumea este de acord că o singură campanie şi cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare este de dorit. În plus, dacă facem alegerile în acelaşi timp, atunci şi alianţele politice şi coaliţiile care se formează vor fi mult mai coerente la nivel naţional şi local”. (Agerpres).
  • Emil Boc (președintele PDL): ”Nu este o discuţie nouă, ea a avut loc şi cu ceva timp în urmă. Teoretic este posibilă, vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: