joi

25 aprilie, 2024

29 aprilie, 2018

O eventuală schimbare a lui Mugur Isărescu din funcția de guvernator al BNR nu este posibilă înaintea îndeplinirii mandatului (care se termină în octombrie 2019) decât în urma unui proces relativ complicat de modificare a legii BNR.

Potrivit consilierului Adrian Vasilescu, citat de Digi24, proiectul unei noi legi ar trebui avizat de ceilalți 27 de guvernatori de bănci centrale din Uniunea Europeană.

La întrebarea: „Simțiți că este o intenție politică de schimbare al acestui Consiliu și a guvernatorului?”, Adrian Vasilescu a răspuns:


„Nu aș putea să fac această afirmație, pentru că nu am dovezi. Pot să spun că în mod repetat presiunile sunt țintite pe guvernator”.

Pașii de schimbare a guvernatorului înainte de vreme

Adrian Vasilescu a descris secvența ipotetică de schimbare a lui Mugur Isărescu din funcție, înainte de finalul mandatului:

  • Trebuie schimbată legea.
  • Inițiatorii schimbării trebuie să trimită spre avizare proiectul de schimbare a legii la Uniunea Europeană (deci nu este suficientă o ordonanță de urgență).

„Avizul de schimbare a legii de la Uniunea Europeană presupune întrunirea celor 28 de guvernatori de bănci centrale, care să discute proiectul de lege și să-l voteze. Avizul este obligatoriu, scrie și în lege”, a precizat Adrian Vasilescu, citat de Digi24.

În forma actuală, care datează din 2004, legea a fost concepută în vederea aderării la UE și a fost menită „să se racordeze la două lucruri foarte importante: legile băncilor centrale din UE și cele mai bune practici în sistemul european de circulație a banilor”.


Mugur Isărescu „nu și-a exprimat în niciun fel intențiile” în privința unui nou mandat din octombrie 2019, „dar aici contează mai puțin intenția lui, cât ce decid forurile care sunt îndreptățite prin lege să definească un nou Consiliu de Administrație”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Legea și economia de piață

Adrian Vasilescu a invocat două încercări precedente de schimbare a legii BNR. „De fiecare dată, avizul de acolo (UE- n.red.) a venit negativ”, a dezvăluit Adrian Vasilescu, fără să precizeze când au avut loc aceste tentative.

„Au fost două mari încercări.

Una a fost legată de schimbarea Statutului Băncii Naționale, cu bugete, cu tot ce se întâmplă important în mișcarea banilor în Banca Națională.

Alta a fost privind rezerva Băncii Naționale, care trebuia să intre în administrarea Parlamentului și, deci, să dispună Parlamentul de rezerva Băncii Naționale”, a spus consilierul.

„Politicienii ar trebui să se uite în Constituţie, care precizează că economia României e una de piaţă, spune consultantul de strategie din Banca Naţională. Aceiaşi politicieni mai fac ceva greşit – atacă BNR şi pe guvernatorul Mugur Isărescu, dar ignoră faptul că pieţele decid”, a mai avertizat Adrian Vasilescu.

„Cert e că foarte mulți politicieni care atacă BNR fac două mari greșeli: ignoră faptul că piețele decid și al doilea, trimiterea la guvernator. El face parte dintr-un Consiliu de 9, care conduce BNR după lege.

În lege nu scrie că Banca e condusă de guvernator și că el ia deciziile. Cine vine la BNR, de exemplu la prezentarea raportului de inflație, care se prezintă în fiecare trimestru, e foarte important, vede cum se structurează sala unde se dă acest raport. Acolo arată exact ce se întâmplă la BNR. La tribună e guvernatorul, primul dintre egali, lângă guvernator sunt trei directori, care sunt autorii principali ai scrierii și prezentării raportului. În față sunt membrii Consiliului de Administrație care iau ultima decizie, și în bănci, în fața presei, experții băncii”, a mai explicat Adrian Vasilescu.

BNR „e Banca Națională a României într-o Românie care are o Constituție și această Constituție spune că economia României e una de piață. Acel politician a uitat ce scrie în Constituția României”, a conchis Adrian Vasilescu

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: