vineri

19 aprilie, 2024

17 august, 2015

Angela Merkel s-ar putea confrunta cu prima rebeliune majoră din cariera de Cancelar al Germaniei, cu ocazia votului din Bundestag cu privire la acordul de salvare al Greciei.
Într-o situaţie mai delicată se află premierul grec Alexis Tsipras.

Angela Merkel luptă pentru votul din Bundestag

cdu

Publicaţia germană Bild a scris luni că 120 de parlamentari CDU/CSU s-ar opune acestui plan de salvare, dublu faţă de numărul celor care s-au împotrivit acordului de principiu cu Grecia, din iunie. Potrivit publicaţiei germane, această situaţie politică ar fi determinat apariţia cancelarului la televiziuni, duminică seara Angela Merkel exprimând susţinerea acordului în cadrul unui interviu difuzat de ZDF.


Eforturile cancelarului german au fost sesizate şi de EUObserver, care, tot luni, analizeză mesajele transmise Atenei dar şi parlamentului german de Angela Merkel şi de ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble.

Unul dintre cele mai importante mesaje transmise de Angela Merkel este acela că FMI se va alătura, din toamnă, susţinerii financiare a programului de 86 miliarde euro pus la dispoziţia Greciei.

FMI a anunţat deja că va participa la asistenţa acordată Greciei numai în condiţiile în care restul creditorilor aprobă o restructurare a datoriilor Atenei.

Angela Merkel a declarat duminică la ZDF că singurele posibile concesii pentru Grecia ar putea fi extinderea maturităţii creditelor şi reducerea dobânzilor. O restructurare a datoriilor nu intră în discuţie, afirmă cancelarul german.


Poziţia exprimată duminică în chestiunea datoriilor istorice înregistrate de Grecia este în contradicţie cu viziunea FMI, al cărui ajutor pare esenţial în derularea acestui accord, dacă ţinem cont de poziţiile exprimate pentru Bloomberg de unul dintre aliaţii politici ai cancelarului Merkel.

Guvernul Tsipras, şanse reduse de supravieţuire unui vot de încredere

alexis-tsiprasDeşi 222 dintre cei 300 de parlamentari greci au susţinut prin vot acordul cu creditorii, aproape jumătate dintre voturile “pentru” au fost date de parlamentari ai opoziţiei.

Dintre cei 149 de aleşi ai Syriza şi alţi 13 13 ai partenerului de coaliţie ANEL, 118 parlamentari ai puterii au aprobat documentele negociate de guvern.

Două dintre partidele din opoziţie, Pasok şi Noua Democraţie, au anunţat duminică faptul că nu vor susţine guvernul în situaţia în care va vcere un vor de încredere în Parlament.

Problemele de natură politică ale premierului Alexis Tsipras sunt generate de numărul mare de parlamentari ai propriului partid care dezaprobă principiile acestui acord.

Pentru implementarea acordului Alexis Tsipras are nevoie de susţinerea parlamentară, iar votul de vineri din parlamentul din Atena l-a determinat pe premier, potrivit presei elene, să ia în considerare posibilitatea solicitării unui vot de încredere.

Ministrul sănătăţii, Panagiotis Kouroumblis, a declarat luni Reuters că alegerile anticipate sunt necesare pentru Grecia. O opinioe similar a fost formulată şi de ministrul Energiei, Panos Skourletis, care afirmă că este necesar, cu orice consecinţe, un vot de încredere pentru guvernul Tsipras.

Fostul ministru de Finanţe Yanis Varoufakis, unul dintre cei mai aprici critici ai acordului de bailout, a dat publicităţii luni un material de 55 de pagini, în care explică motivele pentru care se pronunţă împotriva acordului.

Analiza lui Yanis Varoufakis poate fi descărcată AICI- LINK.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: