miercuri

17 aprilie, 2024

8 septembrie, 2017

Administratorii Fondului Proprietatea (FP) au anunțat că evaluează „opțiunile strategice” privind participația de aproape 20% pe care FP o are la Hidroelectrica, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori București (BVB).

Cea mai probabilă opțiune strategică este vânzarea pachetului de acțiuni, iar ministrul Energiei a declarat căă așteaptă o „ofertă clară”, potrivit Agerpres.

Astfel că, „Citigroup Global Markets Limited și UBS Limited au fost desemnați în calitate de consultanți financiari în legătură cu tranzacția preconizată”, se spune în raportul citat, care nu precizează despre ce fel de tranzacție este vorba.


Pe de altă parte, raportul FP invocă „angajamentul continuu (al Franklin Templeton Investment Management Ltd., în calitate de administrator de investiții al FP) de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului”.

Angajamentul invocat s-a materializat, în ultima perioadă, în vânzarea mai multor pachete semnificative de acțiuni deținute de FP la OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), sau Transgaz (TGN).

Vânzările au  finanțat răscumpărările de acțiuni proprii ale Fondului. Acțiunile FP răscumpărate au fost anulate, iar lichiditățile provenind din diferența aferentă reducerii în consecință a capitalui social au fost distribuite acționarilor.

FP este controlat de mai multe fonduri de investiţii, unele dintre ele fiind fonduri de hedging interesate de marcarea cât mai rapidă a profitului plasamentelor.


Pachetul de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica deținut de FP este inclus printre „participațiile disponibile pentru vânzare” în cel mai recent raport de administrare al FP, valorează 3.384 milioane de lei (peste 750 de milioane de euro), potrivit KPMG Advisory și acoperă peste 32% din valoarea activului net al Fondului.

Oficialii FP sunt nemulțumiți de lipsa de progres privind listarea Hidroelectrica și de defecțiunile de guvernanță corporatistă ale acesteia.

„Am decis să evaluăm opțiunile strategice pentru participația noastră la Hidroelectrica, din cauza lipsei de progres privind listarea propusă a companiei, în ciuda condițiilor favorabile de piață și a interesului semnificativ manifestat de investitori”, a declarat Johan Meyer, Co-CEO şi Co-manager de portofoliu al FP.

În plus, oficialii FP consideră că „o bază mai largă de acționari” ai Hidroelectrica pe lângă Fondul Proprietatea ar „continua să consolideze guvernanța corporativă adecvată și să monitorizeze în permanență nivelul de transparență și responsabilizare a conducerii pentru performanța generală a companiei. Fondul Proprietatea își va păstra poziția fermă împotriva oricăror acțiuni care amenință să distrugă valoarea companiei”, a mai spus Johan Meyer.

Dincolo de avantajele pentru Hidroelectrica listarea la Bursă a Hidroelectrica ar oferi FP oportunităţi mai flexibile de management al participaţiei deţinute la companie.

Listarea Hidroelectrica a fost amânată de mai multe ori în ultimii ani, mai întâi din cauza intrării în insolvenţă pentru protecţia împotriva datoriilor la care au contribuit contractele cu companiile așa zișilor „băieţi deştepţi”, dar şi din cauza ezitărilor guvernamentale faţă de rigorile de transparenţă impuse de Bursă.

Peste 80% din acţiunile FP sunt ale Ministerului Energiei, care a impus în luna iulie numirea a doi noi membri provizorii în consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, într-o campanie de amploare de numiri politice în conducerile companiilor de stat.

Co-managerul FP spune că „strategia preferată de Fond este listarea Hidroelectrica, iar cele două procese pot fi combinate în scopul maximizării valorii companiei pentru acționarii noștri”.

„Analiza noastră este în fază preliminară și nu există un calendar definit în ceea ce privește luarea unei decizii. Anunțuri ulterioare vor fi făcute la momentul la care va fi necesar”, mai precizează raportul FP trimis la Bursă.

Reacția Ministerului Energiei

Ministerul Energiei aşteaptă o ofertă clară din partea Fondului Proprietatea pentru pachetul de 20% din acţiunile Hidroelectrica, precizând că orice comentariu pe această temă este prematur, potrivit Agerpres.

„Este prematur să comentăm opţiunea avansată de Fondul Proprietatea în legătură cu participaţia pe care o deţine la Hidroelectrica. Aşa cum menţionează chiar acţionarul minoritar al Hidroelectrica, analiza privind vânzarea acţiunilor este într-o fază preliminară. Aşteptăm să vedem o ofertă clară din partea acţionarului minoritar al Hidroelectrica, pentru a ne putea formula un răspuns”, a declarat ministrul de resort, Toma Petcu.

Pe de altă parte, reprezentanţii Fondului au precizat că ministerul nu are drept de preempţiune pentru pachetul de acţiuni de 20%, astfel că Fondul poate vinde oricui această participaţie.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: