vineri

29 martie, 2024

16 decembrie, 2018

Michal Kurtyka, președintele Conferinței de la Katowice, exuberant la sfârșitul a două săptămâni de negocieri privind schimbările climatice. SURSA: http://enb.iisd.org

Negociatorii din 196 de țări participanți la Conferința anuală ONU privind schimbările climatice (COP24) au ajuns sâmbătă noapte la un acord care face operațional Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Conferința de la Katowice (Polonia) a adoptat un set de reguli detaliate de măsurare și reducere a emisiilor de carbon, potrivit BBC.

De asemeni a fost adoptată susținerea financiară a țărilor mai puțin dezvoltate și respectarea angajamentelor de către toate țările participante.


„Impactul acestui pachet de măsuri este pozitiv pentru lume. Ne apropie puţin mai mult de realizarea ambiţiilor acordului de la Paris”, a declarat Michal Kurtyka, preşedinte al COP24, citat de New York Times și Mediafax.

Principala reușită a conferinței este „un bun sistem de transparență pentru că acesta construyiește încrederea între țări și putem măsura ce se face destul de precis, a declarat Laurence Tubiana, unul dintre arhitecții acordului de la Paris, citată de BBC.

„Sunt mulțumită. Nimeni nu mai poate spune acum că nu este clar (acordul de la Paris, n.r.), sau că nu știe ce are de făcut. Totul este foarte clar”, a mai spus expertul citat, referindu-se la Rusia, care nu a semnat Acordul de la Paris pentru că regulile stabilite atunci nu ar fi fost clare.

Și Statele Unite au fost de acord cu înţelegerea, în pofida ameninţărilor preşedintelui Donald Trump privind retragerea Washingtonului din Acordul de la Paris. Acum, SUA nu se mai pot retrage în mod formal din Acord până în 2020.


Negociatorii americani au lucrat constructiv cu China pentru regulile privind transparenţa, potrivit observatorilor citați New York Times.

Problema țintelor de reducere

Totuși, nu au fost stabilite ținte precise de reducere a emisiilor de carbon, ca urmare a poziției SUA, Rusiei, Kuweitului și Arabiei Saudite, care s-au opus unui raport UNO privind limitarea încălzirii globale sub 1,5 grade Celsius.

Acum lumea este în afara parcursului spre această țintă și se îndreaptă spre 3 grade Celsius.

Acordul de la Katowice a fost posibil după ce declarația finală a summitului doar a salutat „finalizarea” raportului ONU și a invitat țările să se folosească de el.

Mediul de afaceri așteaptă un semnal politic mai clar și ținte mai ambițioase, companiile pentru a investi în proiecte pe măsură și băncile pentru a le finanța.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: