marți

23 aprilie, 2024

11 decembrie, 2015

acord riad opozitie sirianaLiderii grupurilor de opoziție siriene prezenți la Conferința de la Riad au convenit joi să înceapă negocierile de pace cu regimul de la Damasc, cu condiția ca acestea să ducă la înlăturarea de la putere a lui Bashar al–Assad în faza de început a perioadei de tranziție.

Este de așteptat ca această condiție să întâmpine opoziția vehementă a Rusiei și Iranului, țări care susțin menținerea la putere a lui Bashar al-Assad.

Conferința de la Riad, Arabia Saudită, a adus la aceeași masă peste 100 de membri ai diferitelor grupuri de opoziție (non-jihadiste) din Siria.


La finalul conferinței s-a stabilit formarea unui comitet care să selecteze din membrii grupurilor participante delegații care vor reprezenta opoziția siriană la negocierile cu regimul de la Damasc intermediate de ONU.

Aceste discuții cu regimul de la Damasc urmează să înceapă luna viitoare și sunt parte a foii de parcurs schițate de puterile regionale și mondiale la ultima reuniune de la Viena pe subiectul Siria.

Această foaie de parcurs ar trebui să ducă la o soluționare politică a conflictelor din Siria.

Regele saudit Salman, care a primit delegația siriană la palatul  al-Awja, a declarat la sfârșitul discuțiilor de la Riad că este încerzător în succesul acestor negocieri ce ar putea readuce stabilitatea în Siria și în zonă.


„Scopul soluției politice este stabilirea unui stat civic în care nu există nici un loc pentru Bashar al-Assad și stâlpii și simbolurile regimului său”, se spune în textul acordului de la Riad, citat de Wall Street Journal.

Solicitările semnatarilor acordului

  • În comunicatul emis la final, semnatarii acordului mai cer eliberarea membrilor opoziției, anularea condamnărilor la moarte împotriva acestora și încetarea bombardării zonelor aflate sub controlul acestor rebeli.
  • Discuțiile de la Riad conțin și multe puncte neclare, există încă incertitudini pe anumite aspecte și nu s-a spus dacă toți participanții susțin integral acordul.
  • Unul dintre cele mai mari grupuri rebele siriene, Ahrar al-Sham, a anunțat la un moment dat, pe parcursul discuțiilor, că se retrage din conferința de la Riad, deoarece ele nu reprezintă toate grupurile ce luptă în Siria împotriva regimului.
  • Un purtator de cuvant al grupului a confirmat retragerea, dar unii dintre delegați susțin că Ahrar al-Sham a semnat comunicatul final, ceea ce ar putea indica eventuale disensiuni în interiorul grupului.

Cine va participa la negocierile cu Damascul

Această singură confuzie este suficientă pentru a înțelege cât de greu va fi pentru a uni opoziția foarte disipată din Siria.

Oponenții lui Bashar al-Assad sunt foarte diferiți și cuprind orientări diametral opuse ca ideologie, de la pacifiști ce resping violențele de orice fel, până la grupuri precum al-Sham Ahrar, care cooperează pe câmpul de luptă cu filiala siriană a al-Qaida, Frontul Nusra.

La fel ca și grupul jihadist Stat Islamic, Frontul Nusra este considerat de ONU o organizație teroristă și, prin urmare, este exclusă din orice viitor acord politic în Siria.

Cel mai delicat subiect al viitoarelor negocieri – soarta lui Bashar al-Assad

Un punct de controversă îl constituie și viitorul lui Bashar al-Assad.

Subiectul a creat deja disensiuni pe tema componenței comitetului care va repreznta opoziția.

Principalii susținători ai lui Bashar al-Assad – Rusia și Iran – cer excluderea de la negocieri a mai multor grupuri, în primul rând a celor mai vehemenți opozanți ai regimului.

„Nu vom permite niciodată teroriștilor să se rebrenduiască în opoziție moderat și să decidă viitorul Siriei și al regiunii”, a declarat joi ministrul adjunct de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, referindu-se la unii dintre participanții la conferința de la Riad.

Iran (șiit), de asemenea, refuză orice discuție privind înlăturarea lui Bashar al-Assad, pe care l-a sprijinit în timp cu miliarde de dolari și mii de luptători.

De partea cealaltă, Arabia Saudită (monarhie sunită), îi susține pe cei care luptă împotriva lui Bashar  al-Assad.

„Bashar al-Assad are două opțiuni: fie să plece ca urmare a negocierilor – calea cea mai rapidă, ușoară și bună pentru toată lumea, sau alungat cu forța, prin luptă”, a declarat ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: