joi

18 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2017

Acordul de liber schimb dintre UE și Canada este cu un pas mai aproape de intrarea în vigoare, după ce Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European, a dat acestuia un aviz favorabil cheie pentru aprobare, potrivit Reuters.

CETA (The EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement) este considerat un test al capacității Europei de a crea acorduri comerciale viitoare și o contrapondere la protecționismul promovat de noul președinte al SUA, Donald Trump.

„Este mai mult decât doar un tratat de liber schimb cu Canada. Este o declarație cu privire la modul în care ne raportăm cu restul lumii”, a declarat Sorin Moisa, coordonator CETA din partea grupului parlamentar de centru – stânga S & D, citat de Reuters.


În dezbaterile sale de luni, membrii comisiei PE au avertizat în privința amenințării protecționismului promovat de Administrația Trump, care a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) și intenționează să renegocieze Acordul Nord-American de Comerț Liber cu Canada și Mexic (NAFTA).

UE și Canada au încheiat negocierile în urmă cu mai mult de doi ani, și în cele din urmă au semnat tratatul în octombrie 2016, dar numai după ce a fost depășită opoziția Belgiei.

Parlamentul European (PE) va vota în favoarea CETA la jumătatea lunii febuartie, dar acordul va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, prin eliminarea tarifelor impuse produselor de import. Acordul are nevoie de aprobarea parlamentelor din cele (încă) 28 de state membre ale UE şi din regiunile Belgiei.

Susţinătorii CETA afirmă că acordul va duce la creşterea cu 20% a comerţului între Canada şi Uniunea Europeană şi va creşte economia Uniunii Europene cu 12 miliarde de euro, dar şi cea a Canadei cu aproape 8,4 miliarde de euro (9 miliarde de dolari).


Pe de altă parte, atât CETA cât și TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții) au atras criticile sindicatelor şi a grupurilor protestatare, care susţin că aceste acorduri vor da mai multă putere multinaţionalelor.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: