vineri

29 martie, 2024

3 ianuarie, 2013

Premierul Victor Ponta si presedintele UDMR, Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a postat, joi, pe site-ul formaţiunii, acordul de colaborare semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen şi Borbely, care a fost încheiat în 1 octombrie 2012 şi prin care USL şi UDMR se angajau să formeze, după alegeri, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală.

Potrivit Mediafax, acordul a fost semnat la 1 octombrie 2012 de co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe de-o parte, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepreşedintele politic al Uniunii, Borbelz Laszlo.

„În baza prezentului acord, cele două formaţiuni politice se angajează să formeze, după alegerile din 9 decembrie, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală. În condiţiile în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunţa încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR”, se arată în documentul citat.

Alte prevederi:

  • Liderii celor două formaţiuni au mai convenit că, în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută, UDMR urma să anunţe în seara alegerilor susţinerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL.
  • „În ambele situaţii, cele două părţi se angajează să participe la consultările prevăzute de Constituţie susţinând în comun candidatul USL pentru funcţia de prim-ministru, să negocieze şi să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare”.
  • USL şi UDMR trebuia să promoveze în perioada 2012-2016 iniţiative politice referitoare la modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială a României ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria zonelor ţării, reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferite instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local.
  • „Pe cale de consecinţă, şi cetăţenii de altă etnie vor fi reprezentaţi proporţional în structurile administraţiei locale conduse de reprezentanţii UDMR”.
  • De asemenea, USL şi UDMR trebuiau să soluţioneze problema liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş în conformitate cu înţelegerea semnată în 22 septembrie 2012, la Târgu Mureş, în prezenţa ministrului Educaţiei.
  • „Părţile semnatare se vor consulta în legătură cu toate problemele ce ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţii maghiare, cu orice modificare a Legii Învăţământului şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale”.
  • Liderii USL şi UDMR au mai căzut de acord, înainte de alageri, ca, până la alegerile din 9 decembrie 2012, să se consulte în legătură cu orice problemă care ţine de specificul problematicii minorităţilor naţionale şi în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor publice în infrastructura zonelor locuite de minoritatea maghiară, dar şi să clarifice protocoalele judeţene, unde cele două formaţiuni asigură majoritatea în consiliile locale şi judeţene.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 18 decembrie, că a existat un acord semnat de el şi Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanşarea campaniei şi până alegeri „foarte multe lucruri” nu au decurs potrivit celor stabilite.

Imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat că USL începe discuţii cu UDMR, pentru crearea unei majorităţi constituţionale. O săptămână mai târziu, Ponta anunţa că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern.

Supărarea lui Kelemen: Dan Voiculescu este „tumoarea canceroasă a politicii româneşti”

Şeful UDMR, Kelemen Hunor, l-a catalogat pe preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (foto), drept „tumoarea canceroasă a politicii româneşti”.

Într-un interviu acordat publocaţiei ungureşti HVG, Kelemen Hunor a precizat că liderul PNL, Crin Antonescu, şi preşedimntele fondator al PC, Dan Voiculescu, s-au opus intrării UDMR la guvernare alături de USL în condiţiile în care uniunea maghiară refuza să renunţe la ambiţia sa de a elimina din Constituţie articolul 1, care stipulează că România este stat naţional, unitar şi indivizibil.


„Din sondaje reieşea că USL va câştiga alegerile şi noi ne pregăteam pentru acest lucru. Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că cel mai bine putem ajuta comunitatea maghiară dacă suntem la guvernare. De exemplu, din punctul de vedere al alocării bugetului sau al proiectelor legislative. Au şi început negocierile în acest sens după alegeri, dar, contrar cu cele stabilite înaintea alegerilor, liderii partidelor câştigătoare au stabilit nişte condiţii pe care nu le-am putut accepta”, a povestit Kelemen contextul ante-electoral în care UDMR s-a hotărât să facă demersuri pentru a intra la guvernare cu USL după alegeri.

Referitor la aceste cocondiţiile puse de USL, UDMR-ului, Kelemen a explicat că era vorba despre a nu modifica articolul 1 din Constituţie, peste care uniunea maghiară nu a putut trece.

„Nu am putut accepta să nu modificăm articolul 1 al Constituţiei, care spune că România este stat unitar şi indivizibil. Acesta era punctul de unde nu am putut merge mai departe. Noi de nenumărate ori ne-am exprimat îndoielile referitoare la statul unitar. România nu este stat unitar, această stare poate exista doar în visele câtorva politicieni români”, a susţinut liderul maghiar, pentru revista ungurească, citată de Mediafax.

Întrebat de hvg.hu care au fost acei politicieni români care insistau că UDMR poate intra la guvernare doar dacă acceptă această condiţie, Kelemen a spus: „Liderul liberal, Crin Antonescu, şi tumoarea canceroasă a politicii româneşti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu”.

Kelemen: USL nu rezistă 4 ani

Kelemen Hunor a mai opinat în revista ungurească hvg.hu că USL nu poate rezista întregul ciclu electoral de 4 ani.

„Chiar dacă nu dau patru ani acestei coaliţii, nu cred că se va produce vreo schimbare înainte de modificarea Constituţiei. Cel mai probabil nu vor fi schimbări până la reorganizarea regiunilor”, a susţinut liderul UDMR.

Pe de altă parte, Kelemen a spus că exemplul Ungariei l-a învăţat că „marile decizii se iau în primele luni de guvernare”.

UDMR a reuşit să intre în Parlament, obţinând puţin peste 5% din voturi la alegerile parlamentare, şi şi-a constituit cele mai mici grupuri parlamentare după cel al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: