miercuri

27 martie, 2024

19 octombrie, 2012

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au afirmat în noaptea de joi spre vineri, în cadrul conferinţei de presă comune de după prima zi de lucrări a summitului, că principalul progres în discutarea mecanismului unic de supraveghere bancară este obţinerea unui acord privind definitivarea cadrului legal până la finalul anului, urmând ca acesta să fie implementat progresiv în cursul lui 2013.

Potrivit unei corespondențe AGERPRES, Jose Manuel Barroso a declarat că este esenţial să existe o separare clară între politica monetară a Băncii Centrale Europene şi funcţia sa de supraveghere bancară.

Acordul are în vedere ”aplicărea treptată în 2013″ a unei supervizări unice a băncilor din zona euro, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Olivier Bailly, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.


După mai multe ore de negocieri joi seara, Franţa şi Germania au ajuns, până la urmă, la un compromis, şi anume Berlinul obţine o aplicare graduală a mecanismului, iar Parisul obţine ca supervizarea să se aplice celor 6.000 de bănci din zona euro, ci nu doar celor mai importante.

Acest lucru înseamnă că băncile regionale germane vor fi şi ele supuse mecanismului de supervizare, spre deosebire de ceea ce dorea Berlinul, dar începând abia din ianuarie 2014, a anunţat o sursă guvernamentală franceză.

Concluziile summitului privind aprofundarea uniunii economice şi monetare menţionează, în plus, că este necesar să se asigure şi ”tratamentul echitabil şi reprezentarea statelor membre ale zonei euro sau din afara acesteia care participă la mecanismul unic de supraveghere bancară”.

În plus, menţionează concluziile, ”este necesară o soluţie acceptabilă şi echilibrată în privinţa unor schimbări la modalităţile de vot şi de luare a deciziilor în cadrul Autorităţii Bancare Europene (EBA), luând în calcul posibile evoluţii în participarea la mecanismul unic de supraveghere bancară”.


Întrebat dacă Spania va putea beneficia de recapitalizarea directă a băncilor, Herman Van Rompuy a spus că miniştrii de finanţe trebuie să se pronunţe în privinţa condiţiilor de recapitalizare, reiterând în acelaşi timp faptul că pentru ca acest lucru să se producă trebuie ca mai întâi mecanismul de supraveghere bancară să devină operaţional, ceea ce se va întâmpla în cursul lui 2013.

Realizarea supravegherii bancare va necesita timp şi nu ”una sau două luni”, a declarat în noaptea de joi spre vineri cancelarul german Angela Merkel. Ea a precizat într-o conferinţă de presă că liderii UE s-au pus de acord asupra unui calendar ”foarte ambiţios” privind introducerea mecanismului unic de supraveghere bancară. ”Dar am spus mereu că rapiditatea este mai puţin importantă decât calitatea”, dacă vrem să realizăm ”o supraveghere bancară demnă de acest nume”, a subliniat cancelarul.

În Germania sunt prevăzute alegeri legislative în septembrie 2013. Angela Merkel, care îşi va pune mandatul în joc, trebuie să ţină cont de o opinie publică tot mai ostilă ideii de a ajuta ţările din zona euro aflate în dificultate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: