marți

19 martie, 2024

29 noiembrie, 2017

Negociatorii britanici și cei europeni au ajuns la un acord de principiu asupra valorii obligațiilor restante ce trebuie plătite de Londra înainte de trece la negocierile pentru retragerea Marea Britanii din UE – în jurul a 50 de miliarde de lire sterline.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Financial Times, Marea Britanie va asuma obligaţii financiare de 100 de miliarde de euro, dar, în funcţie de metodologia de calcul (elaborată în comun), aplicată activităţilor desfăşurate de-a lungul a zeci de ani, Londra va plăti între 45 şi 55 de miliarde de euro.


Premierul Theresa May a obținut săptămâna trecută acordul miniștrilor cheie pentru a crește suma plătită UE, fără însă a se discuta o cifră anume, ci doar metoda ce va fi folosită pentru calcularea așa-numitei „facturi Brexit”.

Până acum, oferta financiară a guvernului britanic s-a situat în jurul a 20 de miliarde de euro, o propunere respinsă de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a estimat că factura ar fi mai repede între 50 de miliarde și 60 de miliarde de euro.

Rezolvarea acestei probleme este condiția prealabilă pentru deschiderea discuțiilor asupra viitoarei relații dintre UE și Londra.

Bruxellesul dorește, de asemenea, „progrese suficiente” în problema drepturilor cetățenilor comunitari în Marea Britanie după Brexit și a consecințelor divorțului asupra frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. Acesta din urmă este considerat, de altfel, subiectul cel mai delicat


Trecerea la a doua fază a negocierilor va fi anunțată la summitul ce se va avea loc pe 14 și 15 decembrie la Bruxelles, dacă celelălalte 27 de state membre vor accepta suma.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: