marți

16 aprilie, 2024

1 februarie, 2016

joburi digitalizareCel mai puternic impact al Celei de-A Patra Revoluții Industriale va fi resimțit pe piața muncii, potrivit Raportului privind Viitorul Joburilor și Competențelor, prezentat la Forumul Davos – vor apărea noi meserii ce vor angrena crearea unor noi locuri de muncă.

Partea problematică este că multe dintre actualele joburi vor dispărea și piața muncii se va polariza în funcție de competențe, cu o prăpastie între cele două grupuri de la extreme.

În multe state și industrii, cele mai căutate ocupații și specializări nici nu existau în urmă cu 10 ani și, potrivit unei estimări, 65% din copiii care intră acum în școala primară vor ajunge să aibă joburi complet necunoscute în momentul de față.


Într-un peisaj care se schimbă atât de repede, capacitatea de a anticipa și a se pregăti pentru viitoarele cerințe de pe piața muncii este decisivă pentru guverne,companii și indivizi, pentru a putea profita pe deplin de oportunități și pentru a evita rezultatele nedorite.

Factorii care vor determina schimbarea

factorii care vor schimba piata munciiRapiditatea acestor schimbări va duce la o competiție dură pentru atragerea talentelor, pentru anumite poziții din unele domenii fiind deja foarte greu să găsești angajați calificați, iar situația se va înrăutăți în perioada 2015 – 2020.

Toate noile tehnologii afectează și implică noi abilități nu doar în rândul angajaților din industrie, ci și din aproape toate celelalte domenii, de exemplu marketing.

Până în 2020, mai mult de o treime din seturile de competențe esențiale pentru majoritatea ocupațiilor vor fi skilluri care deocamdată nu sunt considerate cruciale, mai consideră experții de la Davos.


De asemenea, vor fi foarte importante abilitățile sociale – de persuasiune și inteligență emoțională, de exemplu.

Ce spun experții

top 10 skills

  • Jonas Prising, CEO al ManpowerGroup, despre situația actuală și paradoxurile de pe piața muncii: „Vedem șomaj ridicat, dar cu locuri de muncă neocupate, creșteri de productivitate cu salarii care stagnează, și redresare economică cu declin al mobilității pe verticală”. „60% din oameni trăiesc în prezent în țări cu forță de muncă stagnantă sau în scădere”, a mai spus acesta. „Mulți membri ai forței de muncă globale nu vor putea ține pasul cu schimbarea competențelor necesare”, este de părere Allen Blue, vicepreședinte al Product Management și cofondator LinkedIn.
  • „Accesul în creștere la informații privind cererea și oferta de pe piața muncii poate ajuta factorii de decizie, angajatorii, educatorii și membrii forței de muncă să reacționeze rapid și eficient la schimbările de competențe solicitate și, pot crește colectiv oportunitatea economică la nivel global”, a mai explicat confondatorul LinkedIn.
  • Accentul trebuie pus pe competențe, a spus Satya Nadella, CEO al Microsoft. „Va trebui să cheltuim bani pentru a educa populația – nu doar pe copii, dar și pe oamenii aflați la mijlocul carierei, astfel încât să-și poată găsi noi locuri de muncă”.
  • „În prezent, doar 53% din șefii de resurse umane intervievați sunt destul sau foarte încrezatori în ceea ce privește gradul de adecvare a strategiei lor privind forța de muncă și pregătirea la schimbările ce vin”, au explicat Saadia Zahidi și Till Leopold, de la Forumul Economic Mondial. Pentru a reuși, „mediul de afaceri va trebui să pună în centrul politicii sale dezvoltarea talentelor și strategia privind viitoarea forță de muncă ” .
  • Această nouă strategie include mobilitate sporită, a explicat Alain Dehaze, CEO al Adecco Group, care crede că se va trece la relocarea joburilor acolo unde există talentele de care este nevoie. „Pentru autoritățile de reglementare și guverne, reformele structurale pentru a elimina barierele și birocrația și simplificarea piețelor forței de muncă rămân extrem de importante”, a adăugat el.
  • “Toate locurile de muncă vor avea o componentă digitală”, a spus Satya Nadella. „Aceasta nu înseamnă că toată lumea trebuie să fie om de știință în ceea ce privește computerele; tehnologia digitală le poate oferi competențe multora pentru că această tehnologie este ușor de utilizat și foarte accesibilă”. „Tehnologia poate ajuta mai multe persoane decât orice altă revoluție industrială”, a adăugat el.
  • Locurile de muncă ce vor fi create în următorii cinci ani nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile anticipate, estimează Said Saadia Zahidi și Till Leopold. Două treimi din locurile de muncă pierdute vor fi funcții de birou, precum cele din administrație: unele roluri vor fi luate de mașini, iar crearea de noi locuri de muncă nu va fi un proces uniform. Cel mai probabil, cele mai multe noi roluri vor apărea în științe, tehnologie și ingineriei și matematici: competiția pentru talente în zonele cu creștere mare (IT, inginerie etc.) va fi feroce. Pentru cei care acum se gândesc ce facultate să urmeze, cei doi spun că ar paria pentru cele din STEM (știință și tehnologie).
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Cand am citit pe Alvin Toffler despre societatea post-industriala, credeam ca este o chestie SF. Astazi traim ceea ce el a prevazut inca din anii 80. Si nimeni nu il ia in consideratie – nici macar in occident, cand el a avertizat ca administratiile publice trebuie sa devina la fel de eficiente ca si corporatiile – iar middle managementul va disparea datorita automatizarii si cibernetizarii.
    Robotizarea vine si ea puternic din urma. Peste inca douazeci de ani nu o sa mai recunoastem realitatea economica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Cand am citit pe Alvin Toffler despre societatea post-industriala, credeam ca este o chestie SF. Astazi traim ceea ce el a prevazut inca din anii 80. Si nimeni nu il ia in consideratie – nici macar in occident, cand el a avertizat ca administratiile publice trebuie sa devina la fel de eficiente ca si corporatiile – iar middle managementul va disparea datorita automatizarii si cibernetizarii.
    Robotizarea vine si ea puternic din urma. Peste inca douazeci de ani nu o sa mai recunoastem realitatea economica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: