sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2015

 

forum ec de la davosLucrările Forumului Economic de la Davos au început miercuri, într-un context mondial înrăutăţit faţă de anul trecut. Contextul conflictual global vine să încarce cu noutățile sale o agenda și așa greu de gestionat:

  • Extremiştii câştigă teren în Orientul Mijlociu
  • Ebola a ucis mii de oameni în vestul Africii
  • Relaţiile dintre Occident şi Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la războiul rece încoace
  • Geopolitica pune presiune asupra economiei globale, care se confruntă cu spirala deflaţiei şi cu prăbuşirea preţului petrolului
  • Banca Centrală Europeană îşi pregăteşte tiparniţa, în condiţiile în care riscul deflaţiei este aproape un dat, iar creşterea economiei tot mai greu de întrevăzut. Rata şomajului în Europa continuă să fie mare, iar alegerile din Grecia de la sfârşitul săptămânii trimite fiori în zona euro.
  • Preţul petrolului a scăzut cu 50% faţă de anul trecut, lovind producătorii şi rusia, a cărei economie părea mai firavă chiar şi fără sancţiunile UE. Acum însă, prăbuşirea preţului petrolului a dus la prăbuşirea rublei şi a forţat guvernul să salveze bănci şi companii, în condiţiile în care rezervele se subţiază văzând cu ochii iar austeritatea va fi următoare politică impusă de Vladimir Putin.
  • Tensiunile dintre China şi Japonia cresc din nou, dar principala preocupare a Beijingului este capacitatea guvernului de a controla încetinirea creşterii economice, în condiţiile în care forţa de muncă îmbătrâneşte, iar bula imobiliară a plesnit deja. Guvernul încearcă o schimbare a paradigmei economice şi o deschidere chiar mai mare a economiei spre investiţii străine. Este mesajul pe care îl va transmite premierul Li Keqiang la Davos.

Sunt şi veşti mai bune, contracarate, însă, de evoluții sociale nefaste :
sărăcia extremă e în scădere, însă diferenţele între bogaţi şi săraci sunt tot mai mari şi se adâncesc. Numărul celor care folosesc internetul e tot mai mare, însă şi riscul atacurilor cibernetice a crescut.
Nu în ultimul rând, tot mai multe femei sunt în câmpul muncii, dar sunt și plătite mult mai puţin decât bărbaţii pentru aceeaşi muncă.

Rusia: 70 de delegați vor încerca să atragă investitorii


Delegaţii Moscovei vor face tot posibilul să îi convingă pe participanţii la reuniunea de la Davos că Rusia este o ţară în care merită să investească, în ciuda tensiunilor cu Ucraina, cu Occidentul şi a economiei în declin.

Fondatorul şi preşedintele forumului, Klaus Schwab, a spus că anul 2015 este unul critic, “un an de răscruce şi există doar două direcţii posibile: spre dezintegrare, ură şi fundamentalism, sau spre solidaritate şi cooperare”.

Se pare că Rusia a ales să încerce cea de-a doua variantă şi a trimis în Elveţia mai mult de 70 de delegaţi. Ministrul finanţelor, doi vicepremieri, ministrul dezvoltării economice, toţi vor fi prezenţi în staţiunea alpină.

“Nu avem nevoie de izolare în circumstanţele actuale”, a spus preşedintele Consiliului de Afaceri Internaţionale, Andrei Kortunov, citat de presa rusă.


Reprezentanţii Rusiei vor arăta cum se poate adapta economia la contextul internaţional actual şi ce rol vrea să joace pe piaţa energetică globală. Vineri va fi o zi special dedicată Rusiei, când se va vorbi despre situaţia economică şi socială.

Prezentarea Rusiei ca o destinaţie pentru investiţii a fost în ultimii ani principalul obiectiv al ruşilor, însă anul acesta lucrurile sunt mai dificile: 150 de miliarde de dolari au ieşit din Rusia de anul trecut şi până acum, în urma tensiunilor politice şi a scăderii ratingurilor operate de agenţiile de rating internaţionale.

Perspectivele sunt şi ele gri, iar chestiunile economice ar putea să devină secundare, în favoarea crizei din Ucraina.

La Davos vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Kievului şi însuşi preşedintele Porolenko. Niemni nu se aşteaptă însă la o detensionare a relaţiei dintre cele două ţări şi mai ales nu de la reuniunea de la Davos. Însă întlnirea delegaţiilor are loc într-un moment în care ostilităţile au fost reluate în estul Ucrainei şi al discuţiilor privind sancţiunile impuse de occident, care vor expira în luna martie.

Liderii europeni, dur criticaţi pentru întârzierea măsurilor de relansare

Liderii europeni au fost puternic atacaţi la reuniunea de la davos pentru eşecul de a reporni economia europeană, în condiţiile rezultatelor bune economice din SUA.

Politicienii europeni se bazează prea mult pe politici monetare, în loc să ia măsuri dure din punct de vedere electoral de regândire a pieţei muncii şi de îmbunătăţire a competitivităţii, au arătat mai mulţi dintre cei prezenţi la forum.

Mario Draghi a fost acuzat că le-a acordat timp liderilor politici şi că a întârziat măsuri care trebuiau luate mult mai devreme şi care, luate la momentul potrivit, au ajutat SUA: joi, va fi anunţat programul de cumpărare de bonduri guvernamentale, pentru a evita deflaţia. O decizie luată mult prea târziu, iar investitorii au remarcat asta.

Un sondaj al Bloomberg arată că două treimi dintre investitori cred că economia zonei euro pierde teren, şi mai mult de trei din cinci investitori cred că SUA sunt în plin avânt. “SUA sunt cel mai bun loc pentru investiţii de pe pământ în acest moment”, a spus cofondatorul  Carlyle Group, David Rubenstein, citat de Bloomberg.

Acesta crede că sensibilitatea zonei euro o reprezintă băncile, rezervele lor în a da împrumuturi ameninţate de risscul falimentului companiilor ruse şi turbulenţele pe pieţele valutare în perspectiva unei scăderi a monedei euro.

Terorismul, preţul petrolului şi relaţia Rusia-Occident – principalele preocupări ale miliardarilor

Potrivit Bloomberg, miliardarii prezenţi la Davos sunt îngrijoraţi de terorismul global, preţul petrolului şi poziţia lui Vladimir Putin faţă de Ucraina. În plus, ei cred că FED va menţine încă rata dobânzii la un nivel minim record.

Cea mai mare preocupare pentru economia mondială este, potrivit lor, relaţia dintre Occident şi Rusia şi abordarea, în opinia unora, greşită a Europei şi SUA faţă de Moscova. În plus, dacă UE, FMI şi SUA nu vor ajuta Ucraina, ţara se va dezintegra şi va intra în colaps economic.

Inegalitatea, diferenţa dintre bogaţi şi săraci creşte – marele risc pentru economia mondială

Forumul Economic Mondial a arătat într-un raport că cea mai mare ameninţare pentru economia globală este inegalitatea şi distanţa tot mai mare între bogaţi şi săraci. Oxfan a arătat că cei mai bogaţi 1% de locuitori ai planetei vor fi chiar mai bogaţi anul viitor, spre deosebire de restul 99% a populaţiei.

Tocmai de aceea printre soluţiile văzute de WEF sunt măsuri de incluziune socială, etica în afaceri, plase de siguranţă sociale şi care vizează calitatea infrastructurii de bază.

Guvernele trebuie să se concentreze asupra unor capitole importante:

  • Educaţie
  • Angajare şi compensaţii
  • Investiţii şi constituire de active
  • Corupţie
  • Transferuri fiscale
  • Servicii de bază şi infrastructură

Prin urmare, cei prezenţi la Davos discută în aceste zile despre instabilitatea politică, pandemii, securitate cibernetică, schimbări tehnologice, inegalitatea financiară, scăderea preţului petrolului, dar şi despre quantitative easing.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: