joi

18 aprilie, 2024

25 februarie, 2016

e.coli virusi bacterii alimenteA fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș – este o tulpină agresivă și rară a bacteriei E.coli, E-Coli 026, dar sursa acesteia rămâne încă necunoscută.

Dar, s-a stabilit că este vorba despre un focar de infecție de origine alimentară, urmând ca investigațiile epidemiologice desfășurate de autoritățile de sănătate publică împreună cu Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranță Alimentară (ANSVSA) să identifice sursa.

“Ipotezele probabile care au fost stabilite de exchipa mixtă sunt două: focar de infecție cu origine alimentară sau, pentru unele dintre cazuri, o posibilă transmitere interumană”, a declarat joi profesorul Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cauza


Bacteria E-Coli 026, deosebit de agresivă determină, în special la copii, sindrom hemolitic – uremic (SHU), așa cum s-a întâmplat în cazul copiilor din județul Argeș.

Este prima oară când s-a identificat această tulpină în România, potrivit declarației oferite cursdeguvernare.ro de către Adriana Pistol, director Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

E-Coli 0 26 a fost și cauza din cele două focare care au fost depistate anul trecut în SUA și unde sursa erau alimente din meniul lanțului de restaurante Chipotle. În prima situație au fost infectate 55 de persoane, din care 21 au necesitat internarea, iar al doilea val a înregistrat doar 5 cazuri.

Identificarea tulpinei din cazul copiilor din Argeș s-a făcut în laboratoare performante europene, nu în România.

ASNVSA se reactivează


La mijlocul lui februarie, angajații de la ANSVSA au luat probe de la portocale din hipermarketurile din Pitești și le-au testat să vadă nivelul pesticidelor, deși se căuta bacteria E.coli, după care testele au încetat.

Toți (cei de la Ministerul Sănătății, autoritățile sanitare din Argeș, INSP) și-au imaginat că focarul a dispărut de la sine, fiindcă nu au mai apărut îmbolnăviri noi.

Cazurile internate în ultimele 24 de ore, care demonstrează că starea de urgență se menține, au determinat ANSVSA să reia controalele:

„Având în vedere că ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a desfăşura ancheta”, anunță ANSVSA într-un comunicat.

Alimentele care vor fi testate

„Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.

ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai DSP în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Naţional de Referinţă din ţara noastră, abilitat pentru acest tip de determinări.

IISPV are implementată metoda de analiză pentru E. coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară (PCR). Pentru analiză se prelevează câte 5 eşantioane din acelaşi produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli.

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi, minim 4 zile în cazul probelor pozitive”, mai spune comunicatul ANSVSA.

Incidența

Până acum au fost confirmate 16 cazuri de SHU, adică mai mult decât se înregistrau în mod normal în jumătate de an.

În anii trecuți am avut doar câte două focare de E.coli obișnuit (în 2013 și 2014), care nu au dus la SHU, ca acum, ci doar toxiinfecții alimentare, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

Ministrul a cerut demisii la Argeș, oficialii vizați refuză

cadariuMinistrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a cerut public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti și a directoarei Direcției de Sănătate Publică Argeș, pentru modul în care au acționat într-unul din ultimele cazuri – un copil de un an şi patru luni care a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă acută, fără ca cineva să-i pună diagnosticul corect și să identifice bacteria.

Conducerea Spitalului de Pediatrie este vinovată de „lipsa repetată a raportărilor”, potrivit minsitrului.

Ambii oficiali vizați refuză să-și dea demisia, iar angajații de la Spitalul de Pediatrie s-au solidarizat cu managerul Vasile Stan și au amenințat că vor demisiona în bloc dacă acesta va fi schimbat.

Ministrul Achimaș-Cadariu a anunțat că azi a început la Argeș ancheta Corpului de control al ministrului, raportul urmând să fie preznetat până pe 4 martie.

De ce nu au reușit spitalele să identifice mai devreme bacteria

Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, dificultățile de identificare nu țin doar de rapiditatea eliminării din coproculturi, ci, mai ales de capacitatea laboratoarele din spitale, acolo unde aceste laboratoare există.

În afară de asta, nu toți angajații știu ce trebuie făcut.

De asemenea, au greșit și medicii care „au tratat copiii în orb”, fără să cunoască exact etiologia. „Ca să știi dacă îi dai antibiotic trebuie să ai rezultatul coproculturii, așa te învață în facultate”, dar acest lucru nu este respectat întotdeauna,  a mai declarat sursa citată, pentru cursdeguvernare.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: