vineri

26 aprilie, 2024

16 martie, 2016

fregata-regele-ferdinand
Fregata Regele Ferdinand

Ministerul Apărării a anunțat miercuri iniţierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a, detalii ale contractului fiind publicate în SEAP. Valoarea contractului este estimată de MApN la 839 mil. lei, fără TVA (aproape 190 milioane de euro).

Fregatele botezate ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” au fost achiziționate în anul 2003 de la BAE Systems. Marina Regală a Marii Britanii scosese cele două nave din serviciu cu un an înaintea perfectării contractului de vânzare-cumpărare. Pentru cele două nave de tip 22 Broadsword, România a plătit 134 milioane euro.

De menționat că în anul 2003, atunci când cele 2 fregate au fost cumpărate din Marea Britanie, a doua etapă a programului de modernizare era planificată pentru anii 2008-2009, în care fregatele să își primească armamentul principal, rachetele anti-navă și anti-aeriene precum și înlocuirea sistemelor radar cu unele mai moderne.


În 2015 a fost finalizată o componentă de modernizare, care a vizat echiparea navelor cu elicopterelor IAR-330 Puma naval.

Programul de dotare a Forţelor Navale Române cu acest tip de elicoptere  a început în anul 2005, ca parte integrantă a programului de modernizare a fregatelor tip F 22. E vorba de 3  elicoptere, care fac parte din Grupul de Elicoptere Tuzla şi care vor opera, câte unul, de la bordul fregatelor Regele Ferdinand, Regina Maria şi Mărăşeşti.

Potrivit unui comunicat MapN de miercuri, procedura aplicată pentru atribuirea contractului este „licitaţia restrânsă”, organizată în baza OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii.

Prin acest contract, fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri şi/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanţe superioare (radare, electronooptici şi sonar tractat). Acestea vor fi integrate într-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor.


Modernizarea navelor se va realiza, în mod obligatoriu, în România, ca cerinţă de securitate a aprovizionării, potrivit art. 1 alin. (1) şi art. 50 din OUG nr. 114/2011, coroborate cu art. 346 alin. (1) din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene, fiind aprobată de CSAT prin Memorandumul cu tema: Programul multianual „Fregata multifuncțională – modernizare etapa a II-a”.

În flota britanică, cele două vase de război cumpărate de guvernul Năstase  au purtat numele Coventry și London. Înainte să fie livrate României, în anii 2004 – 2005, ele au suferit o primă etapă de modernizare în Marea Britanie, realizată de BAE Systems, cu care România a încheiat și un contract de off-set.

La finalul anului 2015, fostul ministru Mircea Dușa anunța că MapN  va organiza licitația pentru stabilirea firmei care va realiza cea de-a doua etapă de modernizare  a navelor în decembrie 2015 sau în ianuarie 2016.

La momentul respectiv s-a mai anunțat că printre companiile interesate de contract s-ar număra BAE Systems (Marea Britanie), SAAB (Suedia) și Israel Shipyards. BAE Systems este chiar producătorul celor două fregate Tip 22.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: