vineri

19 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2017

8 concurenți pentru locul lui Martin Schultz

Cu 5 zile înaintea declanșării procesului de alegere a unui nou președinte al Parlamentului European, cunoscătorii instituțiilor europene se confruntă cu o nouă realitate îngrijorătoare: nimeni nu știe cine va câștiga.

O schimbare majoră s-a petrecut la Bruxelles, acolo unde de zeci de ani pozițiile de conducere se negociau în secret între familiile politice. Asăzi, scrie Politico, sunt 8 candidați la președinția Parlamentului- 4 italieni, 2 belgieni, un britanic și un român- și niciun grup politic important nu negociază nimic.

Românul care candidează este Laurențiu Rebega, susținut de grupul de extremă-dreapta ”Europa Națiunilor și Libertății”. Este cotat cu cele mai mici șanse de reușită.


Pe data de 17 ianuarie, europarlamentarii vor începe cele 4 runde de vot, secret, pentru a-și alege președintele. Dacă niciunul dintre candidați nu adună până la finalul celei de-a treia runde de vot cele 376 de voturi necesare, primii doi clasați se vor confrunta într-o rundă finală.

Actualul președinte, Martin Schultz, a încercat multă vreme să își securizeze un imposibil al treilea mandat în fruntea PE, dar a renunțat la idee în noiembrie 2016.

Cum se poziționează candidații față de marile teme europene

Politico a organizat, miercuri, o dezbatere prezidențială, 7 dintre cei 8 candidați răspunzând unui set de întrebări care au atins chestiuni politice și administrative.

Mai jos, sinteza grafică a răspunsurilor oferite în cadrul dezbaterii, răspunsuri din care se desprinde ideea că, indiferent cine va câștiga președinția PE, noul președinte va acționa pentru creșterea influenței pe care această instituție europeană o exercită.


Scurtă prezentare a candidaților

Cei 8 candidați la președinția legislativului european, în ordinea numărului de voturi pe care grupul politic îl poate oferi candidatului, sunt:

Antonio Tajani, Partidul Popular European (217 membri).

Vicepreședinte al PE și fost Comisar European, Tajani este câștigătorul-surpriză al alegerilor primare organizate de PPE în decembrie. Italianul în vârstă de 63 de ani a obținut 94 de voturi la prima din cele 3 posibile runde. După anunțarea rezultatului, contracandidații lui Tajani s-au retras din cursă.

Fost ofițer de aviație și jurnalist la televiziunea publică RAI și la cotidianul Il Giornale, Antonio Tajani a promis o ”schimbare de ritm” a instituției legislative dacă se va afla în poziția de a o conduce.

Ca reprezentant al celui mai mare grup politic din PE, are o șansă importantă să câștige. Dar are puternici și mulți contestatari ai realizărilor din perioada în care a fost Comisar pe transporturi, când a supervizat introducerea legislației emisiilor de gaze, pe care mulți o văd ca stând la originea Diselgate.

Gianni Pittella, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (189 de membri)

Italianul este proaspăt reales (în decembrie) președinte al celui de-al doilea grup politic ca importanță în PE, fiind desemnat în unanimitate candidat al grupului politic la președinția legislativului.

Pittella, 58 de ani, este europarlamentar din 1999 și, în discursul de acceptare al candidaturii, a anunțat că va milita pentru desființarea ctualei coaliții centru-dreapta/centru-stânga și pentru îndepărtarea politicilor economice de  austeritate.

Pittella ar avea nevoie de o înțelegere cu PPE pentru a câștiga președinția, iar pentru asta ar trebui mai întâi să convingă formațiunile care înclină spre stânga, Verzii și ALDE.

Helga Stevens, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (74 de membri)

Fost senator belgian și membru al parlamentului flamand, Stevens s-a alăturat Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni în 2014. Helga Stevens, 48 de ani, este avocat de profesie, director și președinte al grupului de lobby Uniunea Europeană a Persoanelor cu deficiențe de auz.

Cunoscută pentru activitatea sa în domeniul promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități, este președinte al unui organism al PE înființat cu scopul susținerii persoanelor cu dizabilități.

Grupul o va vota în prima rundă pe Stevens, dar este foarte probabil să voteze cu Tajani în al doilea tur.

Guy Verhofstadt, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (68 de membri)

Fost premier al Belgiei și președinte al ALDE, Verhofstadt, 63 de ani, și lansat candidatura săptămâna trecută.

Politician experimentat, care a condus guvernul Belgiei aproape 10 ani, Guy Verhofstadt este o figură charismatică, iar cunoștințele sale despre UE îl fac atractiv pentru mulți europarlamentari, chiar în afara grupului pe care îl conduce.

Refuzul de a accepta Mișcarea 5Stele în ALDE i-a diminuat șansele de a deveni președinte al PE.

Eleonora Forenza, Grupul Confereral al Stângii Unite Europene și al Stângii Verzilor din Nord (52 de membri)

Membră a partidului comunist italian, Forenza, 40 de ani, a fost aleasă europarlamentar în 2014 pe listele formațiunii O Altă Europă, alianță politică de stânga care l-a susținut și pe premierul grec Alexis Tsipras pentru președinția Comisiei Europene.

Grupul Eleonorei Forența este probabil să se abțină la rundele de vot, cu excepția primei, în care își va susține propriul candidat.

Jean Lambert, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană (50 de membri)

Verzii au dorit ca o femeie să ajungă președinte al PE și au anunțat PPE că ar susține o candidatură a britanicei  Mairead McGuinness, dar PPE a ales că mergă cu Antonio Tajani, așa că și-a desemnat propriul candidat de sex feminin.

Cea susținută este tot o britanică, de 66 de ani. Jean Lambert este membră a PE din 1999 și se află în aceeași poziție ca și Eleonora Forenza- grupul o va susține în primul tur dar este conștientă că nu are șanse.

Piernicola Pedicini, Europa Libertății și Democrației Directe (44 de membri)

Candidat al firmațiunii italiene Mișcarea 5Stele, varianta Pedicini este subminată de eșecul afilierii partidului italian la ALDE.

Nimeni nu știe astăzi către cine își va îndrepta voturile grupul politic după prima rundă de vot. Grupul a fost contactat de candidatul PPE, fără un rezultat anunțat oficial.

Pedicini a intrat în Parlamentul European în 2014 și are 46 de ani.

Laurenţiu Rebega, Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (39 de membri)

Fost oficial local în România, Rebega este descris de Politico drept candidat-surpriză al grupului condus de Marine Le Pen. Rebega, 40 de ani, a intrat în PE în 2014 pe listele PSD, dar a schimbat tabăra după alegeri. Din august 2015, este vicepreședinte al grupului de extermă-dreapta al lui Le Pen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: