vineri

19 aprilie, 2024

23 septembrie, 2015

bceLa finele lunii august, achiziţiile de titluri publice ale Băncii Centrale Europene (BCE), o parte semnificativă a programului de relaxare cantitativă menit să impulsioneze inflaţia şi relansarea economică din zona euro, se ridicau la 292,3 miliarde de euro.

În topul celor mai mari beneficiari s-au clasat Germania (68,2 miliarde de euro), Franţa (53,8 miliarde de euro), Italia (46,5 miliarde de euro) şi Spania (33,5 miliarde de euro), reiese din cele mai recente date ale BCE.

Din Germania vin, însă, cele mai dure critici cu privire la eficienţa programului de „tipărire de bani”. Tot mai multe voci din cea mai mare economie din zona euro spun că nivelul foarte ridicat al datoriilor publice şi eşecul implementării reformelor structurale sunt principalele piedici care stau în faţa relansării economiei.


Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe, a avertizat chiar că pomparea banilor în economie ar putea duce la formarea unei bule financiare. „Ar trebui să ne ghidăm după lecţiile crizei anterioare”, a spus el.

La începutul acestui an, BCE a lansat un amplu program de achiziţie de active, printre care şi obligaţiuni guvernamentale, titluri emise de guvern pentru finanţarea datoriei publice. Pe 9 martie 2015, BCE a început să cumpere titluri de stat în cadrul programului de cumpărare din sectorul public (PSPP).

Valoarea achiziţiilor din cadrul PSPP // Sursă: BCE

bce


Programul de ralaxare cantitativă, în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro, a fost primit cu entuziasm de pieţe. La doar câteva zile de la primele achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, economia statelor din zona euro a a fost cuprinsă de optimism. Acţiunile au crescut cu 18%, iar moneda s-a depreciat aproape la paritate cu dolarul american, întărind exporturile blocului comunitar, notează Financial Times.

Anticipaţiile inflaţioniste au fost atât de optmiste încât un economist al DZ Bank, Hendrik Lodde, spunea că se aşteaptă ca BCE să restrângă programul de achiziţii în a doua parte a anului.

După şase luni şi cu un an înainte de data la care programul ar urma să se încheie, situaţia s-a schimbat şi se discută tot mai mult despre posibilitatea ca BCE să extindă relaxarea cantitativă pentru a reporni economia zonei euro, cu atât mai mult cu cât Rezerva Federală a decis să nu majoreze dobânda cheie de politică momentară din SUA.

În ciuda achiziţiilor de titluri de stat în valoare de miliarde de euro, achiziţii menite să impulsioneze inflaţia şi să relanseze creşterea economică, investiţiile private au stagnat, acţiunile sunt în scădere, iar inflaţia din zona euro este de numai 0,1%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: