sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 februarie, 2016

parlament--Aproximativ 350 de foști deputați au depus până acum cerere pentru a primi indemnizație specială pentru limită de vârstă, anuță Agerpres, care citează surse parlamentare

Foștii aleși care au avut cel puțin un mandat întreg de deputat și care îndeplinesc condițiile legale pentru a fi pensionați au început deja să depună cereri la Secretariatul general al Camerei, imediat după ce legea privind indemnizațiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată. Până acum, aproximativ 350 de foști deputați au depus astfel de cereri, au menționat sursele citate.

Deocamdată, legea nu poate fi pusă în aplicare, deoarece nu a parcurs toate etapele procedurale. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au adoptat, în urmă cu o săptămână, normele de aplicare a legii fără a aștepta însă avizele de la Ministerul Muncii și de la Ministerul de Finanțe. Cele două ministere au trimis luni punctele de vedere cu privire la aceste norme, iar potrivit acestora, anumite prevederi „nu sunt conforme” cu legislația.


Din acest motiv, Biroul permanent al Camerei Deputaților a trimis cele două puncte de vedere Comisiei pentru statutul deputaților și senatorilor pentru a face raport pe marginea avizelor de la guvern și modificările ce se impun la normele de aplicare a legii privind pensiile parlamentarilor.

Legea a fost trimisă la reexaminare, în octombrie 2015, de președintele Klaus Iohannis, însă Parlamentul a re-votat legea, cu mici modificări:

  • nu vor primi pensii speciale decât cei care au un mandat întreg
  • nu pot să cumuleze pensia obișnuită cu pensia specială cei care sunt în continuare parlamentari, dar au și vârsta de pensionare (se primește la încheierea mandatului)
  • nu vor primi indemnizația persoanele condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, pentru mai multe infracțiuni de corupție (luare și dare de mită, trafic de influență), ultraj, tulburare de posesie, distrugere calificată, distrugere din culpă

Vor primi însă pensia specială și parlamentarii condamnați pentru incompatibilitate.

Porivit unui răspuns oferit cursdeguvernare.ro de către ANI, “din 2009 până în prezent, Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către parlamentari, în 71 de cazuri.


Potrivit iniţiativei legislative, ”cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”.

Indemnizația este plafonată la 4.400 de lei, indiferent de numărul mandatelor, indemnizația pentru un singur mandat este de 1.500 de lei, iar pentru două mandate ajunge la arpoximativ 3.100 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: