joi

28 martie, 2024

6 martie, 2018

Un miliard de euro este valoarea confiscărilor impuse prin deciziile definitive pronunțate de instanțe, după 2013, în dosarele instrumentate de DNA.

Din această sumă, ANAF a recuperat doar 11%, a explicat Laura Codruța Kovesi, la o conferință pe tema corupției organizată de Centrul de Investigaţii Media.

„Din 2013, în ultimii cinci ani, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri și valori de 2 miliarde de euro. Au rămas definitive 999 hotărâri judecătorești în care instanțele s-au pronunțat pentru confiscare de bunuri de peste un miliard de euro.


Vorbim de un miliard de euro care trebuie să intre în bugetul statului (…)

Dacă am depăşit etapa identificării bunurilor, am ajuns în etapa confiscării, dar trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri. Noi, ca procurori, ne-am îndeplinit atribuţiile, mai departe este datoria organismelor financiare”, a mai spus Kovesi.

Faptul că banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ţine de legislaţie, ci de modul în care se ţine cont de hotărârile judecătoreşti, care trebuie respectate:

„Am considerat întotdeauna că recuperarea prejudiciului este importantă. Trebuie să avem în vedere specificul investigaţiilor DNA, vorbim de fapte de corupţie la nivel înalt, persoane cu funcţii importante sau averi impresionante. Şi aşteptările noastre sunt mai mari când vorbim de recuperarea prejudiciului”, a mai spus Kovesi, citată de Digi24.


Potrivit unui studiu european, inculpații preferă să petreacă o perioadă de timp în penitenciar, decât să li se confiște averile. Acest lucru, a explicat șefa DNA; se confirmă în ultimul timp și în România.

De asemenea, a explicat ea, că atunci când se vorbeşte de indisponibilizarea bunurilor se face referire doar la cele de pe teritoriul României, însă este interesantă tendinţa infractorilor de a-şi deschide conturi în alte ţări. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: